Mitä eroa on vegaanisella ja luonnonkosmetiikalla?

Luonnonkosmetiikkaan ja vegaaniseen kosmetiikkaan liittyy epätietoisuutta, kuten onko kaikki luonnonkosmetiikka aina vegaanista kosmetiikkaa (ei ole). Tai että onko vegaaninen kosmetiikka aina myös luonnonkosmetiikkaa (ei ole). Tässä kirjoituksessa paneudutaan näiden kahden termin välisiin eroihin.

Vegaaninen kosmetiikka

Vegaaninen elämäntapa on kasvattanut huimasti suosiotaan. Toisin kuin vielä kymmenen vuotta sitten, nykyään lähes kaikille on jo selvää, että vegaani on henkilö, joka ei käytä mitään eläimestä peräisin olevia tuotteita. Yhä useamman valitessa vegaanisen elämäntavan, alkaa se näkyä luonnollisesti myös vegaanisen kosmetiikan kysynnässä. Vegaaniselle kosmetiikalle ei ainakaan toistaiseksi ole olemassa täysin virallista määritelmää, eikä symbolia sen tunnistamiseksi. Yleisesti ottaen vegaanisella kosmetiikalla tarkoitetaan kuitenkin sellaisia kosmetiikkatuotteita, joita ei ole testattu eläinkokein ja joissa ei ole käytetty lainkaan eläinperäisiä raaka-aineita (kuten vaikkapa mehiläisvahaa (cera alba) tai lampaan villarasvaa (lanolin)). Tunnistuksen helpottamiseksi on vegaanisissa tuotteissa usein jokin vegaaniutta osoittava merkki, tai se on ilmaistu sanallisesti. Tunnettuja kansainvälisiä sertifikaatteja ovat esimerkiksi Englannnissa, Walesissä ja Skotlannissa toimivan The Vegan Societyn myöntämä sertifikaatti, sekä ranskalaisen Eve Veganin myöntämä sertifikaatti.

Kuvassa kaksi palashampoota, toinen on vaahdotettu valkoisella pinnalla. Toinen puoleksi säilytyspussissa.
The Vegan Glow on vegaaninen brändi. Kuvassa brändin Original Shampoo Bar -palashampoo.

Myös luonnonkosmetiikka on nykypäivänä todella suosittua ja moni saattaakin ajatella sen olevan myös vegaanista. Vegaaninen kosmetiikka ei kuitenkaan ole sama asia kuin luonnonkosmetiikka. Tukesin mukaan luonnonkosmetiikassa tai luonnonmukaisella kosmetiikalla halutaan korostaa tuotteen ainesosien olevan peräisin luonnosta, tai ainesosien markkinoidaan olevan luonnollisia. Luonnonkosmetiikkavalmisteet eivät kuitenkaan ole ”tavallista” synteettisesti valmistettua kosmetiikkaa hellävaraisempia tai turvallisempia – herkistyminen sekä kosmetiikan sisältämille luonnon raaka-aineille kuin synteettisillekin ainesosille on yhtälailla mahdollista. [3] Kuitenkin monet suosivat luonnonkosmetiikkaa siksi, että se tuntuu toimivan heidän ihollaan paremmin ja monet tavanomaiselle kosmetiikalle herkistyneet ovat myös löytäneet vaihtoehdon luonnonkosmetiikasta.

Luonnonkosmetiikan sertifikaatteja

Luonnonkosmetiikkatuotteen tunnistaa usein sertifikaateista, yritysten vapaaehtoisesti käyttämistä järjestelmistä, joita voidaan noudattaa kosmetiikkalainsäädännön lisäksi. Eri järjestöillä on omia luonnonkosmetiikan sertifikaatteja, joiden vaatimuksissa voi olla eroavaisuuksia. Kukin järjestö myös määrittelee itse ehdot sertifikaatin saamiselle. [3] Luonnonkosmetiikan sertifikaatteja myöntävät esimerkiksi italialainen AIAB ja suomalainen FI-NATURA. Tunnetuin sertifioija lienee kuitenkin COSMOS STANDARD, jonka omistaa voittoa tavoittelematon järjestö. Kansainvälisen standardin perustivat vuonna 2010 viisi suurinta eurooppalaista sertifioijaa (BDIH, Cosmebio, Ecocert, ICEA, Soil Association). Tavoitteena oli luoda kaikille yhtenäinen kansainvälinen sertifiointistandardi. Nykyään COSMOS -standardin mukaisesti sertifioivat myös monet muut sertifioijat, kuten esimerkiksi australialainen ACO ja korealainen CONTROL UNION KOREA Co. Pääsääntöisesti kaikkien sertifioidun luonnonkosmetiikan valmistajien periaatteena on tuoda markkinoille tuotteita, jotka eivät kuormita ympäristöä tai elimistöä tarpeettomasti. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tuotteen ympäristöystävällisyyttä ei aina voi päätellä sen perusteella, onko tuote tavallinen, vegaaninen tai luonnonkosmetiikkatuote. Ympäristöystävällisyyteen vaikuttaa koko tuotteen elinkaari (tuotanto, koostumus, kuljetukset, käyttö, jätteet jne). [1]

vegaaninen kosmetiikka

Vegaanisen kosmetiikan erottaa sekä luonnonkosmetiikasta että tavanomaisesta kosmetiikasta se, että vegaaniset tuotteet eivät sisällä minkäänlaisia eläinperäisiä raaka-aineita. Vegaanisessa kosmetiikassa saattaa olla mukana synteettisesti valmistettuja aineita tai esimerkiksi mineraaliöljyjä, joita taas luonnonkosmetiikassa ei käytetä. Sen sijaan luonnonkosmetiikassa käytetään mahdollisimman luonnollisesti luonnontuotteista saatavia ainesosia, jotka voivat olla peräisin eläinkunnasta. Nykyisin kosmetiikassa laajalti käytetyt eläinperäiset raaka-aineet ovat pääsääntöisesti eläinten tuottamia aineita, kuten lanoliini, vuohenmaito, mehiläisvaha ja hunaja. Näiden kerääminen ei vahingoita eläimiä. Eläimen kudoksista tehtyjen raaka-aineiden käyttö kosmetiikassa on vähentynyt, ja tällaiset aineet on pyritty mahdollisuuksien mukaan korvaamaan synteettisillä aineilla.

Vegaanisen kosmetiikkatuotteen ainesosaluettelon (INCI-luettelo)

Tunnistaakseen vegaanisen kosmetiikkatuotteen, on oltava tarkkana ainesosaluettelon (INCI-luettelo) kanssa, johon kosmetiikkayrityksen tulee merkitä kaikki kyseisen tuotteen sisältämät ainesosat. (Lue isää INCI-luettelosta täältä kirjoituksestamme Mikä ihme on INCI? ). Vegaaniuden merkitseminen tuotteisiin on yrityksille vapaaehtoista ja markkinoilla on myös paljon tuotteita, jotka sopivat vegaaneille, vaikkei sitä tuotteessa erikseen mainita. Tässä korostuu jälleen ainesosaluettelon merkitys. [2]

Aina raaka-aineen alkuperää ei voi päätellä edes sen nimestä. Moni kosmetiikankuluttaja ei välttämättä tiedä, että esimerkiksi steariinihappo (stearic acid) valmistetaan nykyään kasvirasvoista tai öljyistä toisin kuin ennen, ja hajusteainesosa myski (malva / rosa moschata) valmistetaan nykyisin synteettisesti. Nämä ainesosat eivät siis nykypäivänä ole eläinperäisiä. Esimerkiksi keratiini (keratin) taas voi olla joko kasvi- tai eläinperäinen raaka-aine. Koska vegaaniselle kosmetiikalle ei ole virallista määritelmää tai symbolia, saattavat myös eri sertifikaattien ja merkkien vaatimukset sallituille raaka-aineille vaihdella. Kannattaa siis tutustua merkkien sisältövaatimuksiin, jos asiasta haluaa tietää tarkemmin. Aina voi myös kääntyä tuotteesta vastaavan yrityksen puoleen ja kysyä sieltä lisätietoja. Vegaanisista tuotteista sekä luonnonkosmetiikasta voi lukea lisää myös esimerkiksi Rabbit Glow -blogista, josta löytyy kattavasti tietoa vegaanisesta kauneudesta, luonnonkosmetiikasta sekä eettisestä muodista.

luonnonkosmetiikasta

Tänä päivänä jokaiselle kosmetiikankäyttäjälle löytyy varmasti sopiva, omien periaatteiden mukainen vaihtoehto. On täysin omista arvoistasi kiinni, millainen kosmetiikka sopii juuri sinulle. Vaikka olen itse mieltynyt korealaisiin kosmetiikkatuotteisiin, tärkeintä minulle on kuitenkin se, että käyttämiäni tuotteita, tai niiden sisältämiä ainesosia ei ole testattu eläinkokein. Eläinkokeetonta luonnonkosmetiikkaa olen käyttänyt paljon, mutta vegaanisista kosmetiikkatuotteista olen innostunut vasta hiljattain ja niihin tulen varmasti perehtymään tulevaisuudessa yhä tarkemmin. Jos jaat kanssani kiinnostuksen vegaanisia tuotteita kohtaan, tutustu vegaanisen kosmetiikan K-beauty valikoimaamme täällä: Vegaaninen kosmetiikka. Verkkokaupastamme löydät taatusti juuri sinulle sopivat tuotteet.

Lähteet:

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

0
OSTOSKORI