Areum.fi » Blogi » Kauneudenhoitoa puhtaalla omatunnolla

Kauneudenhoitoa puhtaalla omatunnolla

Kiinnostuin eläinten hyvinvoinnista jo lapsena – kotonani oli aina kissoja tai koiria, hetken aikaa jopa pari undulaattia. Kasvoin lemmikkieni parissa ja ajatuskin niihin kohdistuvasta julmuudesta sai minut voimaan pahoin. Kun ihonhoito teini-iän kynnyksellä tuli ajankohtaiseksi ja meikit alkoivat kiinnostaa, kirjoitin eläinsuojelujärjestölle kirjeen, jossa esitin huoleni eläinkokeista kosmetiikassa. Sain vastaukseksi kirjeen, jossa oli mukana lista eläinkokeettomista tuotemerkeistä. Lista kulki pitkään mukanani. Myönnän, että välillä lipsuin ostamaan sen ulkopuolelta ja aina jälkeenpäin tunsin siitä raastavaa syyllisyyttä. Listan sisältämiä tuotemerkkejä ei saanut jokaisesta kaupasta ja niitä oli siihen aikaan melko vähän. Niin ainakin selitin Napsulle, marsulleni, jonka voisin vaikka vannoa tuijottaneen minua tuomitsevasti hutiostosten jälkeen.

Näen kosmetiikkateollisuuden eläinkokeet pelkästään turhina ja julmina. Sen lisäksi, että eläinkokeet aiheuttavat eläimille suurta kärsimystä, niistä luopumista voidaan perustella monilla muillakin syillä. Eläinten biologiset mekanismit ovat erilaisia kuin ihmisten, joten eläinkokeet eivät mallinna tutkittavien aineiden vaikutuksia ihmisessä tarpeeksi hyvin.Eläinkokeiden tekeminen on myös esimerkiksi soluviljelyyn verrattuna kallista. Solupohjaisia testejä voidaan tehdä ja toistaa äärettömästi, kun taas eläinkokeiden kapasiteetti on rajallinen. Eläinkokeita pystytään jo nyt korvaamaan eläimettömillä menetelmillä, ja vaihtoehtomenetelmiä kehitetään koko ajan lisää. (eläintieto.fi)

Olen iloinnut suunnattomasti siitä, kuinka paljon eläinkokeettomia brändejä markkinoilla nykyään on. Ainakin verrattuna teinivuosieni listaan, joka mahtui yhdelle A4-paperille. Eettisesti valveutuneita brändejä on vuosien mittaan tupsahdellut kauppoihin tasaiseen tahtiin – osa jo olemassa olevista brändeistä on lopettanut eläinkokeet ja osa on päättänyt jo perustamisvaiheessa jättää ne kokonaan väliin. Eläinkokeettoman kosmetiikan ostaminen EU:n sisältä on jo pitkän aikaa ollut melko helppoa. Valmiiden kosmeettisten valmisteiden testaaminen eläimillä on ollut EU-alueella kiellettyä jo vuodesta 2004 saakka. Vuodesta 2013 taas valmiita kosmeettisia valmisteita tai kosmetiikan ainesosia ei ole saanut testata eläinkokein. Viimeisen siirtymäajan jälkeen kosmeettisia valmisteita ei ole saanut markkinoida siten, että ne on testattu eläinkokein, eikä niitä saa teettää kolmansissa maissa, jos tarkoitus on tuoda valmisteet EU-markkinoille. (tukes.fi)

Huolimatta siitä, että EU:n lainsäädännössä on alettu ottaa eläinten oikeudet huomioon yhä paremmin, monessa sen ulkopuolisessa maassa eläinkokeettomaan kosmetiikkaan on kuitenkin vielä pitkä matka. Eettinen kuluttaja saa olla edelleen tarkkana valinnoissaan. Jokainen tietysti määrittelee itse oman eettisyytensä kehykset, mutta varmistaakseen, että suosimansa brändin kaikki tuotteet ovat valmistuksesta meikkipusseihin saakka täysin eläinkokeettomia, täytyy välillä tehdä melkoista salapoliisityötä. Moni brändi esimerkiksi markkinoi itseään eläinkokeettomana, mutta vie kuitenkin tuotteitaan myytäviksi Manner-Kiinaan, missä nykyisistä höllennyksistä huolimatta valmiita tuotteita testataan eläimillä, ennen niiden päätymistä asiakkaille.

Etelä-Koreassa eläinkokeet kiellettiin lailla vuonna 2018. Jo sitä ennen useat brändit ilmoittivat, etteivät testaa eläimillä, koska se sotii heidän eettistä näkemystään vastaan. Tämä on suurin syy siihen, miksi alunperin kiinnostuin korealaisesta kosmetiikasta. Pieni skeptikko minussa kuitenkin vaatii perusteltuja faktoja, joten pyrin aina selvittämään tarkoin käyttämieni kosmetiikkatuotteiden taustat. Niin pyrkii myös Areum Beauty Oy. Olemme selvittäneet asiakkaidemme puolesta kaikkien myymiemme brändien eläinkokeisiin liittyvät faktat, ja hyväksymme verkkokauppaamme ainoastaan täysin eläinkokeettomia brändejä – käytämmehän tuotteita myös itse. Sen lisäksi, että K-beauty tarjoilee jatkuvasti uusia, innovatiivisia tuotteita, joita on ilo käyttää, voin käyttää niitä myös puhtaalla omallatunnolla. Tassuja yhteen ja kohti parempaa maailmaa ❤️

Terveisin,

Kaisu – Areum Beautyn Tiimi

1 ajatus aiheesta “Kauneudenhoitoa puhtaalla omatunnolla”

  1. Paluuviite: Röllisaatio vaiko naama koreaksi? – Vastavirtaan

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

0
OSTOSKORI