Kaikki aurinkovoiteista

Kaikki aurinkovoiteista

Aurinkovoide (aurinkorasva, aurinkosuoja, sunscreen) on yksi tärkeimmistä ihonhoidon tuotteista.

Auringosta saamme elämää ylläpitävää energiaa, joka stimuloi D-vitamiinin tuotantoa, parantaa mielialaa ja antaa iholle sen kauniin, ruskettuneen sävyn. Valitettavasti auringonvalo ei kuitenkaan tuo mukanaan pelkkiä hyötyjä. Sen ultraviolettisäteily (UV) on yksi ihosyövän pääasiallisista syistä, ja se myös kiihdyttää ihon ikääntymistä. Tässä blogikirjoituksessa käymme läpi miksi auringolta suojautuminen on tärkeää ja mitä eroja erilaisilla aurinkovoiteilla on.

Miksi auringolta suojautuminen on tärkeää?

Auringonsäteily koostuu UVA-, UVB- ja UVC-säteistä. Onneksi ilmakehämme suodattaa kaiken UVC-säteilyn, mutta UVA- ja UVB-säteet pääsevät läpi. UVB-säteily on vastuussa auringonpolttamista ja ihosyövän kehittymisestä, kun taas UVA-säteily tunkeutuu syvemmälle ihoon aiheuttaen auringon aiheuttamaa ennenaikaista ikääntymistä, kuten rypyt, pigmenttimuutoksia ja ihon löystymistä.[1]

Auringonsuojatuotteet, kuten aurinkovoiteet, on suunniteltu suojaamaan ihoa näiltä haitallisilta UV-säteiltä. Ne sisältävät aktiivisia ainesosia, jotka estävät UV-säteiden pääsyn iholle ja vähentävät siten UV-säteilyn aiheuttamia vahinkoja.

Aurinkosuojatuotteet voidaan jakaa kahteen pääryhmään niiden toimintamekanismin perusteella: kemialliset aurinkovoiteet ja fysikaaliset aurinkovoiteet. Lisäksi on olemassa erilaisia aurinkosuojamuotoja, kuten aurinkovoidepuikot, jotka tarjoavat lisämukavuutta ja helppoutta.

Kemialliset aurinkovoiteet

Kemiallinen aurinkovoide: Suosituin ja helpoin vaihtoehto

Kemialliset aurinkovoiteet (usein käytetään myös nimitystä aurinkorasvat) sisältävät ainesosia, jotka absorboivat UV-säteilyn, muuttavat sen lämmöksi ja vapauttavat sen sitten ihosta. Ne tarjoavat laajan suojan sekä UVA- että UVB-säteitä vastaan, ja niiden kevyt koostumus tekee niistä miellyttäviä käyttää. Useimmat aurinkovoiteet ovat kemiallisia, ja ne ovatkin aurinkovoiteista suosituimpia.

Huolimatta niiden tehosta, kemialliset aurinkovoiteet ovat aiheuttaneet huolta mahdollisista haitallisista terveysvaikutuksista, sillä niistä imeytyy ainesosia ihoon ja verenkiertoon. Selvää kuitenkin on, että suojaamaton altistuminen uv-säteilylle on paljon suurempi riski kuin yleiset riskit kemikaalisten aurinkovoiteiden suhteen.

Kemiallinen aurinkovoide ei vaikuta välittömästi levittämisen jälkeen, vaan vasta n. 15 minuuttia kuluttua.

Suosituin kemiallinen aurinkovoiteemme: Beauty of Joseonin aurinkovoide Relif Sun: Rice + Probiotics on paitsi suosituin aurinkovoiteemme, myös verkkokauppamme suosituin tuote! Se on jo lähes kulttituotteeksi muodostunut, ja saanut asiakkaltamme poikkeuksetta ylistäviä arvosteluja.

Fysikaaliset aurinkovoiteet

Fysikaalinen aurinkovoide: Herkälle iholle ja raskaana oleville

Fysikaaliset aurinkovoiteet, tunnetaan myös mineraali- tai luonnollisina aurinkovoiteina, sisältävät sinkkioksidia tai titaanidioksidia. Nämä mineraalit toimivat peilin tavoin heijastaen ja hajottaen UV-säteilyn pois iholta. Ne tarjoavat myös laajan spektrin suojaa UVA- ja UVB-säteitä vastaan.

Fysikaaliset aurinkovoiteet ovat ihanteellisia herkälle iholle, koska ne ovat vähemmän todennäköisiä aiheuttamaan ärsytystä. Niillä on myös ympäristöystävällinen maine, koska ne eivät ole yhtä haitallisia merielämälle kuin kemialliset aurinkovoiteet.

Fysikaaliset aurinkosuojat ovat myös suositeltuja raskaana oleville ja imettäville.

Suosituin fysikaalinen aurinkovoiteemme: Benton Mineral Skin Fit Mineral Sun Cream on meidän ja asiakkaidemme suosiossa oleva fysikaalinen aurinkovoide, joka on myös saatavilla aurinkovoidepuikkona!

Aurinkovoidepuikot

Aurinkovoidepuikko: Matkalle ja mukaan

Aurinkovoidepuikot ovat käteviä matkakumppaneita. Ne ovat kompakteja, helppoja levittää ja ne eivät aiheuta sotkua. Niitä voidaan käyttää kasvoilla tai muilla pienillä ihoalueilla, kuten korvien takana tai nenän päällä. Aurinkovoidepuikot voivat olla joko kemiallisia tai fysikaalisia.

Suosittelemme: Beauty of Joseon Matte Sun Stick: Mugwort + Camilla on erinomainen valinta mukaan, ja levitettäväksi tarpeen mukaan päivän aikana! Matta aurinkovoidepuikko ei paakkuunnu iholle, eikä tahmaa tai jätä ihoa rasvaiseksi, vaikka sitä lisäisi useita kertoja päivän aikana.

Aurinkovoiteiden merkinnät

Tiivistettynä, SPF merkintä kertoo tehon UVB-säteilyä vastaan, mitä korkeampi lukema sitä parempi. Korkein ja pitkäaikaisin suoja on SPF 50+ merkinnällä varustetuilla aurinkovoiteilla. UVA-säteilyltä suojaa ilmaisee PA-merkintä (vaihtoehtoisesti Broad Spectrum tai UVA), missä PA++++ on korkein suojaustaso UVA-säteilyä vastaan. Kaikki myymämme aurinkovoiteet tarjoavat korkeatasoisen suojan niin UVA- kuin UVB-säteiltä.

Tarkemmat tiedot aurinkovoiteiden merkinnöistä löydät kirjoituksestamme Mitä aurinkovoiteiden merkinnät tarkoittavat.

Vinkkejä käyttöön

Aurinkovoidetta tulisi eritoten suoralle aurinkonpaisteelle altistuttaessa lisätä 2-4 tunnin välein. Erityisesti hikoilu ja vedelle altistuminen lisää tarvetta lisätä aurinkovoidetta.

Entä tuleeko aurinkovoidetta käyttää vaikka ei altistu suoralle auringonvalolle? Ihon ikääntymisen estämiseksi on suositeltavaa käyttää aurinkovoidetta päivittäin, vaikka oleskelisi päiväaikaan pääasiassa sisätiloissa. Tämä koska ikääntymistä aiheuttava UVA-säteily tunkeutuu myös pilvien ja ikkunoiden lävitse tehokkaasti, ja juuri se aiheuttaa ihon ikääntymisefektiä.

Se että lisääkö aurinkovoidetta tällöin kuinka tiheään on kiinni omasta arvionnista, eritoten talvella ja muina aikoina kun auringonsäteily ei ole voimakkaimmillaan. Itse käytän aurinkovoidetta aina osana aamurutiaani, mutta lisään voidetta pääasiassa ulkoilemaan mennessäni ja ulkoillessani. Kannattaa siis käyttää omaa harkintaa 🙂

Yhteenveto

Aurinkosuoja on välttämätöntä ihon terveyden ja nuorekkuuden ylläpitämiseksi. Olipa valintasi kemiallinen tai fysikaalinen aurinkovoide, on tärkeää muistaa levittää sitä riittävästi ja uudelleen levittää sitä säännöllisesti, erityisesti uinnin jälkeen tai hikoillessa. Suojaa ihoasi, nauti auringosta turvallisesti!

Lähteet

  1. UPMC – The Difference Between UVA, UVB, and UVC Rays
  2. Aktivonolia – Measurement UVA, UVB, UVC Rays

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

0
OSTOSKORI