Hyaluronihappo – Kosteutta sitova hittiaine

Hyaluronihappo sitoo kosteutta.

Hyaluronihappo (inci mm. hyaluronic acid, usein englanniksi lyhennetty HA) on kosmetiikka-ainesosien ehkä tämän hetken suurin megatähti. Sitä käytetään kaikenlaisissa ihonhoitotuotteissa, hiustenhoitotuotteissa, silmätipoissa, ravintolisissä ja sitä jopa injektoidaan kasvoihin ja niveliin. Hyaluronihapon suosio ihonhoidossa perustuu erityisesti sen luonnollisuuteen ja kosteutta sitovaan vaikutukseen. Ihmiskehossa on myös kyseistä happo luonnollisesti, sillä keho tuottaa sitä itse mm. sitomaan kosteutta ihoon, niveliin ja silmiin.

Hyaluronihapon hyödyt ovatkin sen tavassa kosteuttaa ihoa, ja täten vähentää kuivasta ihosta johtuvien juonteiden ja ryppyjen muodostumista. Hyvin kosteutettu iho näyttääkin terveemmältä ja nuoremmalta.

Mielenkiintoisesti hyaluronihapon nimi on kuitenkin hieman hämäävä, sillä se ei oikeasti ole happo vaan sokeri! Sillä itsessään ei siis ole hapoille tyypillistä ihoa kuorivaa vaikutusta.

Hyaluronihapon hyödyt

Ihonhoidon kannalta ehdottomasti isoin hyöty on hyaluronihapon uskomaton kyky sitoa kosteutta, ja sitä kutsutaankin usein kosteusmagneetiksi. Se voi sitoa jopa tuhatkertaisesti painonsa verran vettä! Ihon oma hyaluronihapontuotanto vähenee iän myötä, ja tämän myötä ihon kyky sitoa kosteutta heikkenee. Kuiva iho taas aiheuttaa monenlaisia muita oireita, iholle ilmestyy juonteita ja ryppyjä, se hilseilee ja sen kyky torjua bakteereita, ilmansaasteita ja muita epähaluttuja epäpuhtauksia iholta heikkenee merkittävästi. Täten kosteutus ja sen sitoinen on iholle tärkeää, ja hyaluronihappoa sisältävien ihonhoitotuotteiden käyttö on tähän yksi hyvä keino. Erityisesti ikääntyvällä iholla sitä sisältävistä tuotteista voi olla iso apu, sillä iän myötä ihon oma HA-tuotanto heikkenee ja täten kosteutuksen ja kosteudensitomisen merkitys osana ihonhoitoa kasvaa.

Meillä myös kuivat talvet lisäävät ihon kosteutuksen merkitystä, ja hyaluronihappo voi olla hyvä ainesosa ihon kosteuden ylläpitämiseksi kuivina pakkaskuukausina. Huomioitavaa on kuitenkin ettei kyseinen happo itsessään tuo iholle kosteutta, se vain sitoo kosteutta sieltä mistä se sitä löytää. Tästä on syystä pelkkä hyaluronihappo ei ratkaise ihon kosteusongelmia, vaan ihonhoitorutiinissa täytyy olla sopivia ihon kosteuttamiseen tarvittavia tuotteita. Toki yleensä nämä on yhdistetty, mutta eritoten hyaluronihappoa paljon sisältävissä seerumituotteissa kannattaa kiinnittää huomiota myös että ihonhoitorutiinissa on myös tarpeeksi kosteutusta, ei vain kosteuden sitomista mihin hyaluronihappo toimii hyvin.

Kosteutta sitovan vaikutuksen lisäksi tutkimuksissa hapolla on myös havaittu antibakteerisia vaikutuksia [4][5], joskin antibakteerisia vaikutuksia ei ole juurikaan tutkittu osana kosmetiikkatuotteita ja niissä olevina pitoisuuksina, joten liian paljon johtopäätöksiä ei kannata vielä ainakaan vetää hyaluronihapon antibakteerisista ominaisuuksista.

Ovatko kaikki hyaluronihapot samanlaisia?

Eivät ole, isoin eroavaisuus on happomolekyylien koossa. Pienemmät tunkeutuvat iholle nopeammin ja syvemmälle, jolloin vaikutus voi olla hyvinkin nopea. Suuremmat taas vaikuttavat hitaammin. Usein kosmetiikkatuotteissa yhdistelläänkin useamman molekyylikoon happoja, sillä iho itsessään hajottaa happoa ja vaikutus on täten väliaikainen. Yhdistelemällä eri kokoisia happoja voidaan tuotteen vaikutusaikaa pidentää kun eri koon molekyylit vaikuttavat eri aikaan.

Inci-listauksessa sodium hyaluronate, hydrolyzed hyaluronic acid ja sodium hyaluronate viittaavat yleensä pienempään molekyylikokoon pilkottuihin happoihin tai niiden osiin. Täten ne pääsevät sitomaan kosteutta syvemmälle ihoon. Toisaalta niiden vaikutus katoaakin iholta nopeammin. Valitettavasti varmaa tai tarkkaa tietoa käytettyjen happojen molekyylikoosta ei voi yleensä varmasti sanoa inci-listauksesta.

Sopiiko hyaluronihappo kaikille?

Se soveltuu kaikille ihotyypeille, kyseessä on hyvin tutkittu ainesosa, ja keho itsessäänkin tuottaa hyaluronihappoa. Lisäksi sitä käytetään erittäin laajasti, ja on käytetty jo vuosikymmenten ajan. Sitä voidaan pitää turvallisena ainesosana.

Mutta kuitenkin kuten kaikissa muissakin aineosissa, kaikkien iho ei välttämättä reagoi vain positiivisella tavalla iholle ulkoa lisättyyn hyaluronihappoon, ainakaan isompina pitoisuuksina. Olen itse esimerkiksi huomannut että jotkin erityisesti paljon hyaluronihappoa sisältävät tuotteet aiheuttavat joskus omalle iholleni oireita. Olen huomannut ihoni olevan käytön jälkeen kutiseva ja kuumottava ja toisinaan ihollani esiintyy punaisia, tulehtuneennäköisiä läiskiä, jotka jäävät iholle päiväkausiksi (kuva alla). Oireet loppuvat heti, kun lopetan hyalyronihappoa sisältävien tuotteiden käytön. Ehkä ihoni reagoi liian suuriin pitoisuuksiin, tai ehkä tietyn molekyylikoon happomolekyylit eivät sovellu iholleni isompina pitoisuuksin. Kuitenkin, ainesosan toleranssi/soveltuvuus ja oman ihon reaktiot selviävät aina vain kokeilemalla, eikä hyaluronihappo ole tässä asiassa poikkeus.

Hyaluronihappo isoina pitoisuuksina saa ihoni ärtymään ja punoittamaan.

En halua kuitenkaan pelotella tai vähätellä hyaluronihappoa ja sen positiivisia puolia! Sikäli kuin tiedämme, useimmille hyaluronihappo ei aiheuta negatiivisia reaktioita. Lisäksi reaktio näyttäisi tulevan vain korkean pitoisuuden tuotteista, yksi suosikkihoitonesteeni sisältää jonkin verran hyaluronihappoa, eikä se aiheuta minulle minkäänlaisia oireita! Soveltuvuuden omalle iholle voikin käytännössä selvittää vain kokeilemalla. Yksi hyvä apukeino tähän on testata tuotetta pienelle ihoalueelle. Tästä voit lukea lisää kirjoituksestamme Patch test eli tuotetesti.

Kuinka tunnistaa

Inci-listauksessa tunnistat hyaluronihapon merkinnöistä hyaluronic acid, natriumhyaluronat, hydrolyzed hyaluronic acid, sodium hyaluronate, sodium hyaluronate crosspolymer. Näistä jälkimmäiset viittaavat pienempiin molekyylikokoihin pilkottuihin happohin, jotka menevät syvemmälle ihoon.

Käyttö muussa kuin ihonhoidossa

Hyaluronihappoa käytetään tosiaan muuallakin kuin ihonhoidossa, ja keho itsessäänkin hyödyntää, tuottaa ja pilkkoo happoa osana normaalia toimintaansa. Sitä löytyy ihon lisäksi esim. silmistä ja nivelistä sitomaan kosteutta ja pitämään nivelet kosteina ja “voideltuina”. Hyaluronihappoa käytetäänkin terveydenhuollossa esimerkiksi silmätippojen muodossa ja nivelien hoidossa.

Areum Beautyn hyaluronihappoa sisältävät tuotteet

Meiltä löydät hyaluronihappoa sisältäviä tuotteita kaikista tuotekategorioista. Ja kuten aina, kaikki tuotteemme ovat laadukkaita korealassa valmistettuja tuotteita, joiden valmistajat ovat 100% eläinkokeettomia.

Lähteet

  1. Harben House – What exactly is Hyaluronic Acid?
  2. Healthline – 7 Surprising Benefits of Hyaluronic Acid
  3. Healthline – What is Sodium Hyaluronate And How Is It Used In Skin?
  4. Hyaluronic Acid and Its Composites as a Local Antimicrobial/Antiadhesive Barrier
  5. Bacteriostatic effects of hyaluronic acid

1 ajatus aiheesta “Hyaluronihappo – Kosteutta sitova hittiaine”

  1. Paluuviite: Mikä ihme on INCI? - Areum Beauty

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Vieritä ylös
0
OSTOSKORI
  • No products in the cart.