Patch test eli tuotetesti – Vältä ihokatastrofit

Viimeisen viiden vuoden aikana “kauneustieteestä” on tullut nouseva trendi. Yhä useammat kosmetiikankäyttäjät ovat innostuneet sivistämään itseään tuotteiden sisältämistä ainesosista ja niiden vaikutuksista, löytääkseen itselleen kaikkein sopivimmat tuotteet, ja patch test eli tuotetesti auttaa sinua löytämään ainesosat jotka sopivat parhaiten ihollesi. INCI-luettelo eli kosmetiikkatuotteiden sisältämien, formuloitujen ainesosien luettelo löytyy kätevästi tuotepakkausten takaa. Ainesosaluettelon tulkitseminen on mielenkiintoista – eri ainesosia tunnistamalla pystyy päättelemään myös mitä hyötyä tuotteesta voi olla omalle iholle. Luettelo ei kuitenkaan valitettavasti pysty kertomaan, kuinka hyvin tuote lopulta omalle iholle sopii. Täältä löydät lisätietoa ainesosaluettelosta (INCI-luettelo).

On arvioitu, että yhden ihonhoito- tai meikkauskerran aikana kosmetiikkatuotteista iholle päätyviä, formuloituja ainesosia on 50 – 100. Ihosi reagoi tuoteisiin eri tavalla, riippuen tuotteen sisältämien ainesosien pitoisuuksista sekä siitä, kuinka suuren määrän tuotetta ihollesi levität. Uuden tuotteen käyttöönottoon liittyy aina se riski, että se ei sovikaan juuri sinun ihollesi. Tästä syystä kannattaa uuden tuotteen sopivuus testata aina ennen sen varsinaista käyttöönottoa, etenkin jos koko tuotemerkki on sinulle täysin uusi.

Kuinka voin tietää, sopiiko jokin tuote juuri minun iholleni?

Suosittelemme suorittamaan uusille tuotteille ns. patch testin eli tuotetestin. Tämä tarkoittaa ennen uuden tuotteet käyttöönottoa testaamaan tuote ensin pienelle ihoalueelle mahdollisten haitallisten reaktioiden havaitsemiseksi.

Voit tehdä tuotetestin levittämällä pienen määrän tuotetta puhtaalle, “normaalille” ihoalueelle, jolla ei esiinny ihottumaa tai aknea, ja joka ei ole kuiva tai hilseilevä. Testaa tuotetta ihoalueelle vähintään vuorokausi noudattaen tuotteen käyttöön liittyviä ohjeita. Voit jatkaa testiä vaikka viikonkin verran, jotta pystyt varmasti tunnistamaan tuotteen aiheuttamat mahdolliset ihoärsytykset tai allergiset reaktiot. Voit käyttää testialuueena periaatteessa mitä tahansa osaa ihollasi. Levitä tuotetta esimerkiksi korvan taakse, leuan alle, kyynärvarteen tai kaulalle. Testialueen ei tarvise olla suuri ja testialueeksi kannattaa valita sellainen kohta ihosta, joka ei ole kovin näkyvällä paikalla. Näin mahdolliset ihoreaktiot eivät ole kaikkien nähtävillä, eikä sinun tarvitse niitä peitellä.

Onko jokin tuoteryhmä, jonka voi jättää testaamatta?

Valitettavasti käyttötävasta riippumatta kaikki kosmetiikka voi aiheuttaa ihoreaktioita, jos tuote ei ole sinulle sopiva. Olipa kyseessä sitten puhdistusaine, poispestävä kuorinta tai iholle jätettävä hoitotuote, testaaminen on aina suositeltavaa jos tuote on sinulle uusi, huolimatta ihotyypistäsi tai   aiemmista kokemuksistasi vastaavien tuotteiden käytöstä.

Hormonaalisesta aknesta ja herkästä ihosta kärsivänä, täsmällisenä ihonhoitotuotteiden käyttäjänä, olen kokeillut ja käyttänyt lukemattomia eri tuotteita, niin markettien valikoimista kuin reseptituotteinakin. Ihotautilääkäreiden määräämiä tuotteita lukuun ottamatta, perehdyn aina tarkasti tuotteiden sisältämiin ainesosiin ja niiden hyötyihin ennen tuotteen ostamista. Olen harmikseni saanut huomata, että vaikka jokin tuote sopisikin kasvoilleni, saattaa se silti ärsyttää vaikkapa kaulani ihoa. Esimerkkinä voisin mainita melko vastikään hankkimani kaksi uutta ihonhoitotuotetta (vesipohjainen putsari ja mineraaliaurinkosuoja), joista sain lievän, kutisevan reaktion kaulaani.   Siinä vaiheessa kun ihoärsytys ilmeni, olin käyttänyt uutta putsaria jo kolme viikkoa ilman oireita.  Ajattelin tietysti, että ihoreaktio johtui aurinkosuojasta, jota olin juuri kokeillut. Ihoni kuitenkin kutisi vielä monta päivää sen jälkeen kun vaihdoin aurinkosuojan toiseen tuotemerkkiin. Ihoärsytys  loppui kokonaan vasta, kun vaihdoin myös puhdistusaineen. Halusin tuoda tämän tapauksen esiin siitä syystä, että vuorokauden mittainen testi ei aina riitä kertomaan sopiiko tuote sinulle täysin – toisinaan negatiiviset vaikutukset pystyy havaitsemaan kunnolla vasta viikkojen kuluttua.

Mikä sitten on paras tapa testata uudet tuotteet?

Tärkeintä on, että ihonhoitorutiinisi on säännöllinen, ja että testaat aina uudet tuotteet pienelle ihoalueelle ennen käyttöä. Jos olet aikeissa ottaa käyttöön useampia uusia tuotteita, testaa ne aina yksi kerrallaan, jotta tiedät varmasti, mikä tuotteista ei mahdollisesti sovi sinulle. Jos olet epävarma, voit myös kysyä neuvoa ihotautilääkäriltä.

Mitä teen, jos uusi tuote ei sovi minulle?

Jos jokin tuote ei sovi sinulle, saattaa se sopia jollekin toiselle 😊 Jos haluat luopua jonkin tuotteen käytöstä, älä heitä sitä heti menemään vaan anna vaikka ystävälle tai perheenjäsenelle (tietysti hygienia huomioiden).

Jos jokin tuote ei sovi kasvoilleni, minulla on tapana käyttää sitä muihin kehonosiin. Esimerkiksi jalkojen ja säärten iho on paksumpaa ja vähemmän herkkää kuin kasvojen iho.

Mikäli saat tuotteesta pahoja oireita, kannattaa sen käyttö kuitenkin lopettaa kokonaan. Jos oireet eivät katoa viikon sisällä, ota yhteyttä ihotautilääkäriin.

Siinä tapauksessa, että ainoa vaihtoehto on heittää ihollesi sopimaton tuote menemään, lajitellaan se sekajätteeseen (alkoholia sisältävät tuotteet kuitenkin vaarallisten jätteiden keräykseen).

KOKEMUKSIA!

Onko sinulla ollut epäonnistuneita kokeiluja uusien tuotteiden kanssa? Kuinka selvisit? Kerro meille kommenteissa.

Jos tarvitset apua etsiessäsi uusia tuotteita Areum Beauty -verkkokaupasta, LIVECHAT on juuri sinua varten! Autamme sinua mielellämme 😊 Voit myös lähettää meille kysymyksiä tai huolenaiheita sähköpostitse osoitteeseen asiakaspalvelu@areum.fi ja otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.

2 ajatusta aiheesta “Patch test eli tuotetesti – Vältä ihokatastrofit”

  1. Paluuviite: Etanaseerumi ihonhoidossa - Areum Beauty

  2. Paluuviite: Hyaluronihappo - Kosmetiikan megajulkkis - Areum Beauty

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

0
OSTOSKORI