Bakuchiol ihonhoidossa

Bakuchiol ihonhoidossa

Bakuchiol (inci bakuchiol) on yhä suositumpi ihonhoidossa käytetty luonnollinen ainesosa, joka on tunnettu erityisesti sen tehostaan ikääntymisen merkkejä vastaan. Sen tutkitusti tehoava vaikutus vähentää ihon juonteita ja ryppyjä, sekä ihon värjäymiä ja hyperpigmentaatiota. Sen usein myös väitetään olevan antioksidanttisia, kollegeenintuotantoa lisääviä ja ihoa rauhoittavia vaikutuksia, mutta tieteellisiä tutkimustuloksia näistä hyödyistä en onnistunut löytämään.

Syynä ei kuitenkaan todennäköisesti ole positiivisten vaikutusten puute, vaan yksinkertaisesti se että ainesosaa on käytetty valtavirran ihonhoidossa vasta lyhyen aikaa, ja sitä on tutkittu tieteellisesti vasta hyvin lyhyen aikaa.

Bakuchiolia verrataan usein synteettisesti valmistettuun a-vitamiiniin eli retinoliin, ja sitä kuvataankin usein luonnonmukaiseksi vaihtoehtona retinolille. Kummallakin on samankaltaisia hyötyjä, vaikkakin ne toimivat eri tavalla. Retinol on synteettinen a-vitamiinivalmiste joka on tehokas ja paljon tutkittu, mutta sillä on myös huonoja vaikutuksia, tunnetuimpana sen ihoa kuivattava vaikutus. Tästä syystä luonnollinen ja haittavaikutuksiltaan vähäisempi bakuchiol onkin enemmän kuin tervetullut vaihtoehto.

Hyödyt

British Journal of Dermatology -julkaisun 2018 tutkimuksen loppupäätelmässä todetaan, että bakuchiol tuottaa retinolin kanssa samantasoisia hyötyjä korjaamaan auringon aiheuttamia vaikutuksia iholle (ns. photoaging). Tämä tarkoittaa käytännössä kykyä häivyttää ihon juonteita, ryppyjä sekä värjäymiä ja hyperpigmentaatiota.

Samassa tutkimuksessa todettiin, että bakuchiol aiheutti retinolia vähemmän negatiivisia vaikutuksia kuten ihon hilseilyä, kiristelyä, punoitusta ja aurinkoherkkyyttä. Retinolin ihoa kuivattava ja ärsyttävä vaikutus onkin yksi sen suurimpia haittapuolia.

Bakuchiol antaa samoja hyötyjä kuin retinoli, mutta vähemmillä haitoilla. Hyperpigmentaatioon se toimi tutkimuksessa jopa paremmin kuin retinol!

On myös viitteitä aineen antioksidanttisista vaikutuksista. Antioksidantit ovat oleellinen osa ihmisen puolustusjärjestelmää, sillä ne auttavat taistelussa haitallisia reaktiivisia happiyhdisteitä vastaan. Niitä syntyy esim. ilmansaasteiden vaikutuksesta.

Täytyy kuitenkin ottaa huomioon, että bakuchiol on paljon uudempi tulokas valtavirran ihonhoitotuotteissa. Tästä syystä on tutkittu merkittävästi vähemmän kuin juurikin retinolia. Kuitenkin, niiden tietojen pohjalta mitä meillä on, sillä näyttää olevan merkittäviä anti-age hyötyjä, eikä se kuivata ja ärsytä ihoa samalla tavalla kuin retinolilla.

Onko bakuchiol turvallinen ihonhoidossa?

2018 tutkimuksen loppupäätelmässä todettiin että se aiheutti vähemmän haitallisia vaikutuksia kuin vertailukohtana ollut retinol. Sitä pidetäänkin ihonhoitoon hyvin soveltuvana ja myös herkälle iholle sopivana ainesosana. Se on myös luonnollinen ja sillä on pitkät perinteet intialaisessa ja kiinalaisessa lääketieteellisessä käytössä.

Bakuchiolia saadaan Intiassa kasvavan psoralea corylifolia -kasvin lehdistä ja siemenistä. Kasvia on pitkään käytetty perinteisessä itäisessä lääketieteessä, mutta erityisesti viimeaikoina sitä on alettu käyttää myös osana ihonhoitotuotteita.

Psoralea Corylifolia kasvi, jonka siemenistä bakuchiol valmistetaan.
Psoralea Corylifolia kasvi, jonka siemenistä bakuchiol valmistetaan. Kuvan copyright Biswarup Ganguly.

Tuotteet

Yleensä bakuchiolia käytetään anti-age vaikutuksia hakevissa seerumeissa ja voiteissa. Esimerkiksi silmänympärystuotteissa pyritään yleisesti vähentämään herkän silmänympärysalueen juonteita ja ryppyjä, ja bakuchiol sopii hyvin tähän tarkoitukseen. Tehokkuuden vuoksi se on erinomainen valinta toimiin ikääntymisen merkkejä vastaan, ja se soveltuu erityisen hyvin kuivalle, herkälle ja atooppiselle iholle.

Meillä on tällä hetkellä neljä eri bakuchiol-tuotetta: Kaksi silmänympärysvoidetta, yksi kasvovoide ja yksi seerumi. Löydät tuotteet alta.

Lähteet

  1. Paula’s Choice – Bakuchiol, what is it?
  2. Research – Prospective, randomized, double-blind assessment of topical bakuchiol and retinol for facial photoageing.
  3. Iltalehti – Tehoaa todistetusti! Ihonhoidon ”luonnollinen sankari” tasoittaa ryppyjä ja kirkastaa ihoa
  4. Wikipedia – Photoaging

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

0
OSTOSKORI