Mitä aurinkovoiteen merkinnät tarkoittavat?

Aurinkovoiteiden tehokkuutta ilmaistaan yleensä erikseen haitallisia UVA ja UVB -säteiden osalta. Pääasiassa käytetään kahta standardia suojan tason ilmaisemiseksi, SPF ja PA -tasoja. Parhaan suojan saa tuotteilla joissa on sekä SPF50+ että PA++++ -tason suojaus. Tämä viittaa että tuotteen UVB ja UVA -säteiden suoja on korkeimmalla tasolla. Lue lisää suojaustasoista alta.

SPF on suojakerroin UVB-säteiltä

SPF (sun protecting factor) viittaa aurinkovoiteen suojakertoimeen. Se tarkoittaa suojaa ihoa polttavalta UVB-säteilyltä, joskin joissain tuotteissa voi olla merkintä lisäksi merkintä UVA tai Broad Spectrum, jolloin tuote suojaa myös UVA-säteiltä suojakertoimen mukaisesti.

Auringon valossa olevat lyhytaaltoiset UVB-säteet on säteilyä joka aiheuttaa ihon lämpenemistä ja palamista, ja joka vaikuttaa nimenomaan ihon pintakerroksissa. UVB-säteiltä suojautuminen on erityisen tärkeää kesällä, kun iho altistuu voimaakkaalle suoralle auringonpaisteelle. Tällöin iho palaa helposti, ja tätä vastaan tulee suojautua nimenomaan korkean suojakertoimen omaavilla tuotteilla.

SPF-suojakertoimessa isompi numero tarkoittaa parempaa suojaa. Yleensä kertoimet ovat 10-50+ välillä. SPF 50 tarkoittaa että iho voi olla auringonpaisteessa 50 kertaa pidemmän aikaa ilman riskiä palamisesta kuin ilman tuotetta.

  • SPF 15 suodattaa vähintään 93% UVB-säteistä
  • SPF 30 suodattaa vähintään 97% UVB-säteistä
  • SPF 50 suodattaa vähintään 98% UVB-säteistä

PA kertoo suojan UVA-säteiltä

PA (Protection Grade of UV-A) kertoo suojan auringon pidempiaaltoista UVA-säteilyä vastaan. PA+ on kevyin suoja, ja PA++++ on korkeimman tason suojaus. UVA-säteilyä esiintyy tasaisemmin kuin UVB-säteilyä, ja se tunkeutuu syvemmälle ihoon aiheuttaen ihon vanhenemista. Sitä esiintyy myös pilvisellä säällä, ja myös sisätiloissa. Täten UVA-suojauksesta on hyvä huolehtia käytännössä ympäri vuoden ihon vanhemisefektiä vastaan voidaan suojautua.

Käytä aurinkovoiteita oikein

On tärkeää muistaa ainakin kolme asiaa käyttäessä aurinkovoiteita:

  • Levitä tuotetta riittävästi jotta saat luvatun suojaustason.
  • Kemiallinen aurinkosuoja alkaa vaikuttaa vasta n. 15-30min levittämisen jälkeen, levitä sitä siis hyvissä ajoin
  • Aurinkosuoja hiippuu ajan myötä. Erityisesti suoralle auringonpaisteelle altistuessa aurinkovoidetta tulisi levittää uudelleen ainakin parin tunnin välein.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

0
OSTOSKORI