Kuinka sovittaa ihonhoito talveen

Talvi on täällä!!!

Tosin Lapissa talvi on oikeastaan alkanut jo lokakuussa. Tämä tarkoittaa sitä, että ilma on muuttunut kuivemmaksi ja kuivemmaksi lokakuusta lähtien.

Jokainen koti on erilainen, mutta ilmankosteuden tulisi olla 30% ja 40% välillä, jotta koti pysyisi lämpimänä ja miellyttävänä talvisin. Sillävälin, meidän asuntomme ilmankosteus aamulla, ilman ilmankostutinta! 18%!!!

Koska minulla on sekaiho ja kärsin hormonaalisesta aknesta, pelkään valtavasti että ihoni muuttuu kosteusköyhäksi, koska se voi vahingoittaa ihon suojabarriäääriä ja aiheuttaa sen vuoksi ihoärsytystä, punoitusta ja finnejä. Lisäsin rutiiniini nopeasti enemmän ihon kosteuspitoisuutta lisääviä tuotteita, kuin kostealla säällä tapaan käyttää. Tämä tarkoittaa myös sitä, että lisään myös vaiheita ja tuotteita rutiiniin.

Tässä postauksessa haluan tehdä eron englanninkielisten termien hydrator ja moisturizer välille. Ne voivat kuulostaa samalta asialta, mutta oikeasti ne toimivat eritavoin, vaikka molemmat termit usein suomennetaan sanalla “kosteuttava”. Moisturising -termillä tarkoitetaan sellaista tuotetta, joka ehkäisee kosteuden haihtumista iholta ja lisää tällä tavalla ihon kosteuspitoisuutta. Hydrating -termillä taas tarkoitetaan sellaista tuotetta, joka tuo kosteutta iholle ja lisää ihon kosteuspitoisuutta, eli vesipitoisuutta.

1.      Hydrator eli kostutta iholle tuovat tuotteet, humektantit:

Lyhyesti: ne ovat ovat sellaisia välttämättömiä tuotteita, jotka ovat koostumukseltaan kevyitä, nopeasti imeytyviä ja jotka antavat iholle nopean kosteusaallon. Paras tapa tunnistaa humektantit on tutkia tuotteiden ainesosaluetteloa. Yleisimpiä humektanttiainesosia ovat: Hyaluronic Acid (hyaluronihappo), Panthenol (pantenoli), Sodium Lactate (natriumlaktaatti) ja Glycol (glykoli) jne. AHA:ta (alfahydroxyhappo) ja SA:ta (salisyylihappo) voidaan myös pitää humektantteina ainesosina, koska ne kuorivat kuolleita ihosoluja ja poistavat epäpuhtauksia ja päästävät näin kosteuden tunkeutumaan ihoon paremmin. Tutustu mietojen tuotteiden valikoimaamme humektanttituotteisiin, kuten nämä!

2. Moisturizer eli kosteuden haihtumista iholta ehkäisevät tuotteet, pehmentäjä, rauhoittaja tai klusiili:

Kosteuden haihtumista iholta ehkäisevät tuotteet eroavat kosteutta iholle tuovista tuotteista siten, että ne on pakattu täyteen klusiileja, eli pehmentäviä öljypohjaisia ainesosia, kuten vaseliinia, dimeticonia (silikoni), kasviuuteöljyjä (jojoba, oliivi, argan jne.), mehiläisvahaa, sheavoita, skvalaania jne.

Mitä ne tekevät? Ne suojaavat ihosi kosteusbarriääriä ja estävät ihon läpi tapahtuvan veden haihtumisen (TEWL / TWL trans-epidermal water loss) – vesimäärän, joka haihtuu ihon läpi ulkoiseen ympäristöön.

3. Puhdistus & Kuonrinta!

Hups, melkein unohdin tämän tärkeimmän vaiheen: puhdistuksen! Vaikka monet tekevät puhdistuksesta poishuuhdeltavan vaiheen, joka ei juuri hyödytä ihoa, ylipuhdistaminen (ihon “riisuminen”) tai huonosti puhdistaminen (esimerkiksi meikin tai aurinkorasvan puhdistaminen huolimattomasti) tekee ihollesi enemmän haittaa kuin hyötyä. Lisäksi seuraavat vaiheet eivät toimi niin hyvin kuin niiden pitäisi!

Sillävälin, muista:

Ole erityisen hellävarainen äläkä hiero ihoasi liian rajusti tai liian pitkään, koska se voi ärsyttää ihoa, aiheuttaa punoitusta tai mikrorepeämiä ja näin kuivattaa ihoa ja saada sen hilseilemään.

Iho tulisi puhdistaa korkeintaan kaksi kertaa päivässä ja veden lämpötilan tulisi aina olla haaleaa (36,5 – 40,5 astetta). Kaksoispuhdistusta ei tosin lasketa puhdistamiseksi kahteen kertaan, vaan yhdeksi puhdistuskerraksi iltaisin 😉 Valitse myös mieto puhdistusaine, joka ei kuori ihoa ja jonka p.H-arvo on turvallinen (±5.5 ~6.5). Tutustu suosittelemaamme, herkällekin iholle sopivaan puhdistusaineeseen täällä:

Kuorinta on myös tärkeä vaihe, koska kuorinnat poistavat kuollutta ihosolukkoa, avaavat ihohuokosia ja estävät ihoa muuttumasta sameannäköiseksi. Kuori ihosi viikottain 2-3 kertaa, jolloin muut tuotteet hoitavat iho-ongelmiasi paremmin. Jotkin kemialliset kuorinnat ovat niin helläväraisia, että voit käyttää niitä halutessasi esimerkiksi joka toinen päivä.

Jos tuotteesi sisältävät jotain kemiallista kuorintaa, kuten AHA/BHA/PHA, jne., tai muita aktiivisia ainesosia, kuten retinolia, C-vitamiinia, jne., älä käytä liikaa useita tällaisia tuotteita samassa rutiinissa, jotta ihosi ei ärsyynny. Valitse joko rakeita sisältävä fyysinen kuorinta tai kemiallinen kuorinta, mutta älä käytä molempia samassa ihonhoitorutiinissa. Liiallinen kuorinta voi vahingoittaa ihoa!

LOPUKSI: Onko mahdollista käyttää vain yhtä kosteuttavaa tuotetta ja jättää muut tuotteet välistä?

Valinta on tietysti sinun, mutta emme suosittele sitä! 😉

Kosteuden haihtumista iholta estävän kosteusvoiteen valinta riippuu Ihotyypistäsi. Sopiva voide voi estää yön aikana ihon läpi tapahtuvan veden haihtumisen paremmin.

Minulla on sekaiho (rasvainen T-alue) ja kuivat posket, joten talvirutiiniini kuuluu kaksoispuhdistus, kaksi erilaista kasvovettä, kaksi hoitonestettä, yksi seerumi ja geelivoide (paksumpi kerros poskille ja ohuempi T-alueelle). Vaikka se voi kuulostaa melko paljolta, se on toiminut minulle hyvin, herätessäni iho ei tunnu kireältä tai hilseilevältä. Koko rutiini, pesuvaihe mukaan lukien, vie aikaa vain 15 minuuttia aamuisin ja puoli tuntia iltaisin.

Jos kuitenkin toivot minimalistisempaa rutiinia ja/tai jos sinulla on kiireinen aikataulu, sinun kannattaa tarkkailla ihosi tarpeita ja muokata rutiini sen pohjalta. Paras ihonhoitorutiini on sellainen, jota voit noudattaa johdonmukaisesti päivittäin!

Iloista talvea / viileää ihonhoitoa kaikille!

Areum Beautyn tiimi – An

Lähteet:

How Humectants Keep Hair and Skin Moisturized, Healthline, 28.01.2019 (Englanniksi)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

0
OSTOSKORI