Mikä ihme on INCI?

Nykyään tuotteiden sisältämät ainesosat tuntuvat kiinnostavan yhä useampaa kuluttajaa, mikä on pelkästään hyvä asia. Meidänhän pitäisi ehdottomasti olla perillä aineista, joita kasvoihimme levitämme, eikö niin? Tässä kirjoituksessa kaivaudun syvälle INCI-luettelon maailmaan ja keskityn siihen, kuinka tärkeää onkaan ymmärtää kosmetiikan ainesosia. Lisäksi vinkkaan sivustoista, jotka auttavat sinua tulkitsemaan INCI-luetteloa. 

Mitä INCI tarkoittaa?

INCI on lyhenne sanoista International Nomenclature Cosmetic Ingredient ja tarkoittaa kansainvälisesti hyväksyttyjä nimityksiä kosmetiikkatuotteiden ainesosille, sekä merkintätapaa, joilla ne merkitään pakkauksiin. INCI-luettelo on siis kosmetiikkatuotteiden ainesosalista. INCI-nimet ovat muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta (mm. kasviperäiset ainesosat) aineiden kemiallisia tai englanninkielisiä nimiä. Lainsäädännössä on esitetty tarkat minimivaatimukset siitä, mitä merkintöjä kosmetiikkapakkauksesta tulee löytyä. Esimerkiksi Suomessa suomenkielinen ainesosaluettelo ei saa olla tuotteen ainoa ainesosaluettelo, koska se ei ole INCI-nimikkeistön mukainen.

Miksi INCI-listaa kannattaa opetella tulkitsemaan?

Tässä muutamia syitä: ainesosaluettelon avulla pystyt päättelemään, mitkä ainesosat ovat tuotteessa tiiviimmässä muodossa ja mitä aineita tuote sisältää eniten. Yleinen sääntö on, että luettelon ensimmäiset kuusi ainesosaa ovat tavallisesti aktiivisimmin vaikuttavia ja niiden pitoisuus on suurempi kuin luettelon loppupään ainesosien. Kun olet perillä käyttämäsi tuotteen sisältämistä ainesosista, voit yksinkertaistaa ihonhoitorutiiniasi valitsemalla ne tuotteet, jotka sisältävät mahdollisimman paljon omaa ihoasi hyödyttäviä ainesosia. Voit esimerkiksi valita kosteusvoiteen, joka sisältää aktiivisia ainesosia, paljon antioksidantteja ja kosteuttavia ainesosia, jolloin sinun ei välttämättä tarvitse käyttää erikseen seerumia tai kemiallisesti kuorivia tuotteita.

Jos sinulla on herkkä iho, tai saat helposti allergisia reaktioita uusista tuotteista, haluat todennäköisesti välttää sellaisia ainesosia, jotka saavat ihosi ärtymään. Tässä tapauksessa on ihosi kannalta todella tärkeää, että osaat lukea INCI-luetteloa. Olen itse esimerkiksi huomannut saavani ihoärsytystä korkeita hyalyronihappopitoisuuksia (hyaluronic acid) sisältävistä tuotteista tai tuotteista, jotka sisältävät useita hyalyronihappoaineksia. Olen huomannut ihoni olevan käytön jälkeen kutiseva ja kuumottava ja toisinaan ihollani esiintyy punaisia, tulehtuneennäköisiä läiskiä, jotka jäävät iholle päiväkausiksi (kuva alla). Oireet loppuvat heti, kun lopetan korkeita hyalyronihappopitoisuuksia sisältävien tuotteiden käytön. Hankkiessani lisätietoa tästä “tehokosteuttajasta”, sain selville, että kaikki hyaluronihapon muodot eivät olekeskenään samankaltaisia. Esimerkiksi eräällä hyaluronihapon muodolla on niin pieni molekyylikoko, että se pääsee tunkeutumaan syvälle ihoon vieden mukanaan kemikaaleja, bakteereja ja muita ihon kannalta huonoja aineita. Hyalyronihappo ei siis sinälään itse aiheuta allergisia reaktioita, tuottaahan kehomme hyalyronihappoa myös luonnollisesti. Voit lukea lisää hyaluronihaposta täältä (Healthline, englanniksi).

“Olen huomannut saavani ihoärsytystä korkeita hyalyronihappopitoisuuksia (hyaluronic acid) sisältävistä tuotteista tai tuotteista, jotka sisältävät useita hyalyronihappoaineksia”

Kun osaat tulkita INCI-luetteloa, voit valita myös suosikkiainesosiasi sisältäviä tuotteita! Olen itse hullaantunut tuotteisiin, jotka sisältävät niasiiniamidia (niacinamide) eli B3-vitamiinia, kauraa (avena sativa), pantenolia (panthenol) eli B5-vitamiinia, atselaiinihappoa (azelaic acid), rohtosammakonputkea (centella asiatica).

Tutustu INCI-lähteisiin

INCI-luettelo herättää monissa ihmetystä, koska ainesosien nimet kuulostavat usein monimutkaiselta, täysin vieraalta kieleltä. Jos koet kuuluvasi tähän joukkoon, ei huolta –  seuraavista linkeistä pääset sivustoille, joiden avulla pystyt koodaamaan auki noita merkillisiä sanoja:

  1. INCI Decoder: Tutki INCI-nimikkeistöä tuotteiden nimien avulla tai syvenny pelkästään ainesosien nimiin.
  2. INCIHAKU: Koodaa INCI-nimikkeistö auki aakkosjärjestyksessä. Sivustolta löytyy suomenkieliset selitykset ainesosille.
  3. CosDNA: Voit tutkia INCI-nimikkeistöä tuotteiden nimien kautta tai tuotteen viivakoodien avulla. Voit myös perehtyä pelkästään ainesosien nimiin.
  4. Paula’s Choice – Ingredient Dictionary: Tutki INCI-nimikkeistöä aakkosjärjestyksessä tai kategorioittain.
  5. Skincarisma: Hyvin organisoitu sivusto, jolla voit lukea analyysejä tuotteiden ainesosista ja niiden vaikutuksista erilaisiin iho-ongelmiin sekä hankkia tarkempaa tietoa ainesosista, tuotekategorioista ja brändeistä.
  6. Beautypedia: Täältä löydät niin käyttäjien kuin ammattilaistenkin kirjoittamia tuotearvosteluja.
  7. INCIBeauty: Perehdy INCI-nimikkeistöön selityksineen eri kielillä: sivustolta löytyvät selitykset englanniksi, saksaksi, espanjaksi ja italiaksi. Sivuston on tehnyt projektiluontoisesti aiheelle omistautunut ryhmä. Jos haluat osoittaa arvostusta heidän työtään kohtaan, voit tehdä sivustolle myös lahjoituksen 😊 
  8. EWG – Skin Deep: Täältä voit etsiä INCI-nimien selityksiä tai hakea ainesosia tuotteiden tai brändien nimillä.
  9. Skinsort – Ingredient Analyzer: Tänne voit liittää kirjoitetun ainesosaluettelon tai  ainesosaluettelosta ottamasi kuvan. Sivusto analysoi ainesosat hetkessä.
  10. Seknd – Ingredient Checker: Voit liittää sivustolle koko ainesosaluettelon tai tutkia INCI-nimikkeistöä brändien ja tuotteiden nimillä.

Huomioita

Vaikka ainesosaluettelon ymmärtäminen auttaa valitsemaan omalle iholle sopivia tuotteita, luettelo ei silti itsessään kerro kaikkea, mitä sinun tulisi tuotteesta tietää. Tässä muutamia syitä miksi:

  • Ainesosaluettelo koostuu ainoastaan yleisistä INCI-nimikkeistä, eikä siis kerro esimerkiksi mistä ainesosat ovat peräisin, minkälaisina pitoisuuksina ne tuotteessa esiintyvät, kuinka tuotteet on formuloitu tai kuinka ne on kehitelty.
  • Ainesosaluettelo kosmetiikkatuotteissa on lain edellyttämä. Kuitenkin “liikesalaisuuden” nimissä tuotevalmistajien ei aina tarvitse listata luetteloon joka ikistä käyttämäänsä hajustetta ja parfyymiainesosaa. Sen sijaan nämä voidaan merkitä yksinkertaisesti “hajuste” (fragrance) tai “parfyymi” (perfume / parfum).
  • Vaikka etsimäsi aktiiviaine olisi listattuna ainasosaluettelon loppupäässä, se ei silti tarkoita etteikö sitä olisi tuotteessa sopiva määrä ja etteikö tuote olisi tarpeeksi tehokas.

Yhteenvetona voin sanoa, että mitä ihonhoitotieteeseen tulee, jokaisen kosmetiikankuluttajan on ehdottomasti tärkeää sivistää itseään sillä saralla. Tuotteiden ainesosaluettelon ymmärtäminen on siinä erinomainen ensiaskel. Lisäksi täytyy kuitenkin ymmärtää, että pelkkä ainesosaluettelo ei aina kerro, onko jokin tuote hyvä vai huono. Ota sen sijaan selvää brändistä, etsi käyttäjen tuotearvosteluja tai kysy mielipidettä vaikka ihotautilääkäriltä. Ihosi saattaa kenties jopa tykästyä aiemmin kyseenalaisena pitämääsi tuotteeseen 😊

Lähteet:

Trade Secret” Ingredients, FDA – U.S Food & Drugs, 24.08.2020 (Englanniksi)

Cosmetic Ingredient Names, FDA – U.S Food & Drugs, 24.08.2020 (Englanniksi)

7 Surprising Benefits of Hyaluronic Acid, Healthline, 07.03.2019 (Englanniksi)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

0
OSTOSKORI