Kosmetiikan ja kosmetiikkapakkausten kierrätys

Kosmetiikkapakkaukset voiteista meikkeihin kannattaa aina käyttää tyhjiksi, sillä tyhjät pakkaukset voi usein kierrättää. Tyhjentyneet muovipakkaukset voi halkaista saksilla, jolloin lopunkin sisällön saa kaavittua tarkasti pois ja pakkauksen pesu onnistuu helposti.

Pakkausten käsittely ennen keräysastiaan viemistä

  • Kartonkipakkaukset, kuten pahvilaatikot, ovat kevyitä, mutta ne vievät usein paljon tilaa keräysastiassa. Pakkaukset kannattaa litistää, koska mitä tiiviimmin ne jäteastiassa ovat, sitä enemmän niitä astiaan mahtuu. Näin voidaan kuljettaa enemmän pakkauksia kerralla, ja kuljetuksia tarvitaan harvemmin.
  • Muovipakkauksista tulee irrottaa korkit ja pumput ennen keräysastiaan viemistä. Muovisten pumppupullojen pumppu sisältää usein myös metallia, mikä voi tehdä siitä sekajätettä ellei osia erottele tarkasti.
  • Muovipakkausten puhdistamisessa hyvänä nyrkkisääntönä toimii, että pakkaus on riittävän puhdas kun sitä voi säilyttää muutaman päivän kotona ilman hajuhaittoja. Pakkauksissa ei saa olla selkeitä ainejäämiä, mutta pienistä tahroista ei ole haittaa. Pakkaukset tulee myös valuttaa kuiviksi. Hyvin likaisia tai vaikeasti puhdistettavia pakkauksia ei kannata pestä. Jos puhdistukseen tarvitaan lämmintä vettä tai pesuaineita, voi ympäristön kannalta olla parempi laittaa pakkaus sekajätteeseen.

Näin lajittelet tyhjät pakkaukset

  • Kartonkiset ostopakkaukset voi lajitella kodin muun kartonkijätteen mukana kartonkikeräykseen. Kartonki sopii yleensä myös poltettavaksi.
  • Kosmetiikkapakkaukset, kuten sampoopullot ja voidepurkit, voi laittaa muovipakkausten keräykseen, jos materiaali on suurimmaksi osaksi muovia.
  • Mikäli muovipakkauksia ei ole mahdollista kierrättää muovikeräykseen ja paikkakunnallasi kerätään energiajätettä, voi muoviset, täysin tyhjät kosmetiikkapakkaukset yleensä lajitella sellaiseksi. Energiajätteeksi käyvät esimerkiksi tyhjät sampoo- ja voidepullot. Energiajätekelpoisia ovat varmasti sellaiset pakkaukset, joissa muovin laatua kuvaava numerotunnus on 01, 02, 04, 05 tai 06. Muovilaji 03 PVC ja muut tunnistamattomat muovit lajitellaan sekajätteeseen.
  • Lasiset kosmetiikkapakkaukset on valmistettu usein erikoiskäsitellystä lasista, eikä niitä siksi voi aina lajitella lasinkeräykseen. Tällöin ne kuuluvat sekajätteen joukkoon. Jotkut kosmetiikan lasipurkit soveltuvat kuitenkin lasinkeräykseen ja myös lasipurkkien kohdalla kannattaa tarkistaa kierrätysmahdollisuus pakkauksesta.

Vanhentuneiden tuotteiden hävittäminen

  • Jos pakkaus ei ole aivan tyhjä, ovat kosmetiikkatuotteet kuten meikit ja ihonhoitotuotteet, yleensä sekajätettä.
  • Alkoholipitoiset aineet ovat vaarallista jätettä, ja ne tulee viedä vaarallisten jätteiden keräykseen (entinen ongelmajäte). Tietoa vaarallisen jätteen vastaanottopaikoista ja aukioloajoista saa kunnan jätehuoltoviranomaisilta.

Lue lisää kosmetiikkatuotteiden kierrätyksestä: Kosmetiikan ja kosmetiikkapakkausten hävittäminen

Lue lisää pakkausten lajittelusta: Pakkausten lajitteluohjeet kotitalouksille

Tarkista lähimmän jätteenkeräyspisteen sijainti täältä.

Lue lisää meidän blogi tuotepakkausten yleiset kierrätyssymbolista täältä.

Lähteet:

Kosmetiikan ja kosmetiikkapakkausten hävittäminen, Kosmetiikka- ja hygieniateollisuus.

Pakkausten lajitteluohjeet kotitalouksille, Rinki

Vaarallisen jätteen kierrätys, L&T

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

0
OSTOSKORI